Menu

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΘΗΝΑ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΘΗΝΑ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΘΗΝΑ

Το νέο έργο ανακαίνισης μονοκατοικίας στην περιοχή της Αθήνας θα μπορούσε να το ονομάσει κάποιος <ΕΞΕΜΕΤΡΗΣΕ ΤΟ ΖΗΝ>.

Έχοντας την πόρτα της ερμητικά κλειστά η παλαιά μονοκατοικία, στο πέρασμα των δεκαετιών, διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη.

Από τη μια, οι παραινέσεις των άμεσων συγγενών για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης ανακαίνισης της κατοικίας(που δεν είχε ίχνος μπετόν και ήταν χτισμένη επάνω σε τσιμεντόλιθους), και από την άλλη, η συσσώρευση των αναμνήσεων και η ακατανίκητη επιθυμία της ιδιοκτήτριας για την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής της στους χώρους που έζησε και μεγάλωσε με την οικογένειά της, έκαναν την απόφαση να τεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Η παντελής απουσία του μπετόν, δημιούργησε τον κανόνα ότι δεν θα πειραχτεί για κανέναν λόγο η υπάρχουσα τοιχοποιία, ακόμη και του τοίχου που διαχώριζε την κεντρική είσοδο με το καθιστικό. Προς έκπληξή μας μάλιστα, κατά την αποξήλωση της διπλής πόρτας του εν λόγω τοίχου, διαπιστώθηκε η ανυπαρξία του σενάζ ή έστω πρεκιού επάνω από αυτήν, αν και ήταν το μεγαλύτερο άνοιγμα της κατοικίας.

Ξεκινώντας με την εσωτερική  ανακαίνιση του σπιτιού και τις αποξηλώσεις του μπάνιου και της κουζίνας, διαπιστώσαμε την ύπαρξη των πήλινων σωλήνων στις κεντρικές αποχετεύσεις. Άμεσα προχωρήσαμε στην αφαίρεση τους και αντικατάστασή τους. Παράλληλα δε, εγκαταστήσαμε νέα γραμμή παροχής νερού.Το δεύτερο ευτράπελο που έπεσε στην αντίληψή μας, ήταν η ύπαρξη διαρροής από το παροχικό καλώδιο, προχωρήσαμε στην αντικατάσταση όλης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Η ύπαρξη του νερού μέσα στους τοίχους, μας οδήγησε στην ταράτσα της κατοικίας. Αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε αργότερα.

Αφαιρώντας την πλαστική μοκέτα του δαπέδου, αντιληφθήκαμε την υψομετρική διαφορά μεταξύ των χώρων του οικήματος που έφτανε τους 6-8 πόντους. Έγινε εφαρμογή γεμισμάτων – τσιμεντοκονιών και επίστρωση με γρανιτοπλακίδια ολοκλήρου του πατώματος της οικίας.

Τοποθετήσαμε εσωτερικές πόρτες laminate χρώματος βέγκε με πλακάζ οβάλ. Κατασκευάσθηκε ντουλάπα στον χώρο του υπνοδωματίου και τοποθετήθηκαν έπιπλα κουζίνας στον χώρο της παλαιάς κουζίνας.

Ως αποκορύφωση των εκπλήξεων στην ανακαίνιση του σπιτιού, θεωρήθηκε η αποκόλληση τμημάτων της οροφής και των τοίχων, με ανάδειξη των διαβρωμένων – σκουριασμένων ράβδων οπλισμού κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του ελαιοχρωματισμού της κατοικίας. Κοιτάζοντας μάλιστα κάποιος προσεχτικά τις φωτογραφίες της ανακαίνισης, θα προσέξει σε μία εικόνα τον σιδηροπλισμό της οροφής βρεγμένο. Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε κατά την στιγμή κατά την οποία έξω έβρεχε. Το θεωρήσαμε ως μείζον και το αντιμετωπίσαμε με την ανάλογη σοβαρότητα. Η διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν η ακόλουθη.

  1. Έγινε τρίψιμο των σιδήρων οπλισμού για τον καθαρισμό τους από την σκουριά.
  2. Χρησιμοποιήθηκε μετατροπέας σκουριάς που ερχόμενος σε επαφή με τη σκουριά, αντιδρά χημικά μαζί της και εντός 24 ωρών , την μετατρέπει σε ενώσεις του σιδηρού.
  3. ‘Εγινε εφαρμογή αναστολέα διάβρωσης ενός συστατικού και αντισκωριακή προστασία για φέροντα οπλισμό βάσεως τσιμέντου. Δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον γύρω από το σιδηροπλισμό.
  4. Ολοκληρώσαμε με την εφαρμογή ινοπλισμένου κονιάματος τσιμεντοειδούς βάσης, κατάλληλης κοκκομετρίας αδρανών και ειδικών πρόσθετων. Εφαρμόζεται σε οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες για δομητικές και μη δομητικές επισκευές σκυροδέματος.

Αντικαταστήσαμε τα παλαιά ξύλινα κουφώματα της κατοικίας με νέα σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου Europa.

Η εξωτερική ανακαίνιση της κατοικίας συνεχίστηκε με συγκεκριμένη σειρά εργασιών, ξεκινώντας με την αποξήλωση των παλαιών σοβάδων που είχαν αποκολληθεί. Έγιναν νέοι σοβάδες με την τοποθέτηση μεταλλικών σκοτιών και τοποθετήθηκαν κάγκελα ασφαλείας. αποξηλώθηκαν τα παλαιά κάγκελα και η εξωτερική σιδηρόπορτα και τοποθετήθηκαν καινούργια. Κατασκευάσθηκε μικρός διαχωριστικός τοίχος από YTONG για τον διαχωρισμό της κατοικίας από τους κοινόχρηστους χώρους. Έγινε έκχυση τσιμεντοκονίας στον αύλειο χώρο για την δημιουργία ρύσεων και έγινε επίστρωση πλακιδίων τύπου πέτρας.

Ο αέναος εχθρός  του σπιτιού από την αρχή έως το τέλος παρέμεινε η υγρασία. Ακουμπώντας κάποιος τα χέρια του στους τοίχους, είχε την αίσθηση ότι έπλενε τα χέρια του στον νιπτήρα. Αυτό μας οδήγησε στην ταράτσα του σπιτιού όπου έκλπηκτοι διαπιστώσαμε την ύπαρξη κάποιας, θα έλεγε κανείς, αυτοσχέδιας επινόησης επίστρωση και κάτω από αυτήν, επίστρωση πίσσας. Ο τραγέλαφος ήταν όταν ανακαλύψαμε κάτω από τις δύο επιστρώσεις, νερό. Ξεκινήσαμε να τις αφαιρούμε βρίσκοντας ιδιαίτερο πρόβλημα στην πίσσα, την οποία αφαιρέσαμε με φλόγιστρο. Αφού τελειώσαμε τον καθαρισμό της ταράτσας διακρίναμε ρωγμές. Έγινε μονολιθική σφράγιση με ενέσιμη εποξειδική κόλλα δύο συστατικών. Η μόνωση της ταράτσας έγινε κάνοντας εφαρμογή ειδικού ασταριού (εποξειδική ρητίνη+σκληρυντής), αστάρι νερού βαθιάς διείσδυσης δύο συστατικών και δύο σταυρωτών εφαρμογών ελαστικής επαλειφόμενης πολυουρεθανικής μεμβράνης.

Τοποθετήσαμε ηλιακό θερμοσίφωνα.

Συνεχίσαμε την ανακαίνιση του σπιτιού με την ενεργειακή αναβάθμισή του, κάνοντας εσωτερική θερμομόνωση. Ολοκληρώνοντας , έγινε ο ελαιοχρωματισμό της κατοικίας εσωτερικά. Βάφτηκαν οι νέες σιδηροκατασκευές, κάγκελα και η σιδερένια πόρτα. Ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός της οικίας έγινε με ακρυλικά θερμομονωτικά χρώματα.

ΕΡΓΟ : ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ 

 

Δείτε περισσότερα για τις Ανακαινίσεις Σπιτιών

Δείτε περισσότερα Έργα Ανακαίνισης Σπιτιών

Κοινοποίηση