Ανακαινισεις Σπιτιων

Ανακαίνισεις Σπιτιών – Προσαρμόζοντας το σπίτι σε νέες ανάγκες

Όταν πρόκειται να μετακομίσει κανείς σε μια καινούργια κατοικία, συνήθως έχουν γίνει και οι αλλαγές που απαιτούνται για να μπορεί να εγκατασταθεί κανείς να ζεί με άνεση σε αυτήν. Ωστόσο καμιά φορά στη ζωή μας ορισμένες καταστάσεις ή ανάγκες ή κάποια αλλαγή στα μέλη της οικογένειας απαιτούν μια αναδιαμόρφωση ή ανακαίνιση. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας.

Διάφορες περιστάσεις, όπως η αλλαγή αριθμού των μελών της οικογένειας, η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου χώρου για εργασία στο σπίτι ή όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και ενώ πριν μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο τώρα χρειάζονται ξεχωριστό χώρο ή απλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερο φωτισμό και αερισμό σε ένα δωμάτιο  που δεν έχει παράθυρα ή έχει ένα πολύ μικρό, καθιστούν απαραίτητη την πραγματοποίηση κατασκευαστικών τροποποιήσεων στους χώρους του σπιτιού ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες που προκύπτουν από τις νέες συνθήκες.

Είναι βέβαιο ότι σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως όταν πρέπει να διαιρεθούν ή να διαχωριστούν οι χώροι ? είτε για λόγους οικονομικού χαρακτήρα  είτε για το απλούστατο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης των επιθυμητών στόχων χωρίς έξοδα ? το καλύτερο απ? όλα είναι να ανατρέξει κανείς σε συγκεκριμένες διακοσμητικές λύσεις (διαφορετικά επίπεδα δαπέδου, διαφορετικοί χρωματικοί τόνοι στους δύο χώρους, παραβάν ή διαχωριστικά έπιπλα). Όταν όμως πρόκειται για αλλαγές που σχετίζονται με τη φυσική διεύρυνση ενός δωματίου, το άνοιγμα ενός παραθύρου ή μιας πόρτας ή την προσάρτηση ενός νέου χώρου στην αρχική κατοικία, είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες αλλαγές στην αρχιτεκτονική δομή.

Πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να μελετηθούν σωστά οι αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Αν δεν είναι κανείς σίγουρος για τις λύσεις που πρέπει να υιοθετηθούν ή για τα εγγυημένα αποτελέσματα μιας εργασίας, το καλύτερο είναι να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία . Σε τέτοιες περιπτώσεις καλύτερα να μην αναλαμβάνονται τέτοιου είδους εργασίες επειδή μπορούν να προκύψουν χίλια δυο προβλήματα με τους σωλήνες, τα ηλεκτρικά καλώδια που θα πρέπει νε μετακινηθούν και με άλλες απρόσμενες και δυσάρεστες καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν καθώς προχωρούν οι εργασίες. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη ότι για ορισμένους τύπους ανακαίνισης που σχετίζονται με εξωτερικά τμήματα του σπιτιού ( το άνοιγμα μιας πόρτας ή ενός παραθύρου) απαιτείται άδεια η οποία να εγγυάται ότι τα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν δεν επιφέρουν ζημίες στους γείτονες ή δεν παρεμβαίνουν στην αισθητική ενότητα του κτιρίου.

Όταν πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει σημαντικές εργασίες ανακαίνισης, είναι καλύτερα, πριν επιχειρηθεί η πραγματοποίησή του, να σκεφτεί κανείς πόσο χρόνο θα κατοικήσει εκεί μελλοντικά και αν πρόκειται για ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία. Κι αυτό γιατί οι τροποποιήσεις αυτού του τύπου απαιτούν μια σημαντική επένδυση χρόνου και χρημάτων και μπορεί πολλές φορές έπειτα από σκέψη να φτάσει κανείς στο συμπέρασμα ότι κάποια άλλη λύση θα ήταν περισσότερο συμφέρουσα. Πάντως, οι πιο συνηθισμένες εργασίες αφορούν στην εσωτερική ανακαίνιση της κατοικίας και πιο συγκεκριμένα, στη διεύρυνση ενός δωματίου, στο διαχωρισμό ενός χώρου σε δύο, ή στο άνοιγμα εσωτερικών πορτών και παραθύρων για να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των διάφορων χώρων.

Η μετατροπή δύο μικρών δωματίων σε ένα μεγαλύτερο έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα : δύο παιδιά μπορούν να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο, μπορεί να δημιουργηθεί ένα άνετο υπνοδωμάτιο ? μπουντουάρ, ενώ πριν δεν ήταν δυνατό, ή απλά μπορεί να μεγαλώσει ο χώρος ενός μπάνιου μικρών διαστάσεων.

Αν ο τοίχος που πρόκειται να γκρεμιστεί είναι τοίχος στήριξης, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, δεδομένου ότι θα πρέπει να προβλεφθεί μια κατασκευή που να υποβαστάζει το βάρος που στηριζόταν πάνω στον τοίχο. Αν πρόκειται απλά για διαχωριστικούς τοίχους, η αφαίρεσή τους δεν παρουσιάζει πραγματικά προβλήματα, ωστόσο είναι καλό να σκεφτείτε? πριν τους ρίξετε εντελώς- το αισθητικό και πρακτικό αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να επικοινωνούν η κουζίνα με την τραπεζαρία, καμιά φορά η καλύτερη λύση είναι να αφεθεί ένα άνοιγμα σε μορφή τόξου ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό και ελκυστικό χώρισμα. Το ίδιο ισχύει αν στον καινούργιο χώρο προβλέπεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία δραστηριότητες. Αυτή η λύση διατηρεί την ιδιωτικότητα, ενώ αποφεύγονται οι μικροί κλειστοφοβικοί χώροι. Μια μέση λύση είναι η τοποθέτηση συρόμενων θυρών έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το δωμάτιο χωρίς να εξαλειφθούν τα πλεονεκτήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προσφέρουν δύο διαχωρισμένοι χώροι.

Είναι πιθανόν μια τέτοια ενοποίηση να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χώρου ακανόνιστου σχήματος. Στην περίπτωση αυτή αυτό που συνιστάται  είναι μια τέτοια αξιοποίηση του χώρου που να επιτρέπει την κατανομή και δημιουργία μικρών υπό ? χώρων. Δεν των προσαρτημένων χώρων, καθώς αυτό προϋποθέτει μια αρκετά αυξημένη συμπληρωματική δαπάνη. Ωστόσο, αναμφίβολα, κάτι τέτοιο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενοποιηθούν οπτικά τα δύο τμήματα που πριν ήταν διαχωρισμένα.

Ο διαχωρισμός ενός δωματίου σε δύο μπορεί επίσης να λύσει σημαντικά προβλήματα συμβίωσης : ένα υπνοδωμάτιο μπορεί να χωριστεί για να δημιουργηθεί ένα μικρό γραφείο, σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας πρέπει να δουλεύει στο σπίτι ή να δημιουργηθεί ένα νέο υπνοδωμάτιο όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και είναι καλύτερα να μη μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο.

Κάτι πολύ σημαντικό που θ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι δε μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς την αίσθηση του χώρου που θα δίνουν τα νέα δωμάτια. Δε θα είναι η πρώτη φορά που μετά την πραγματοποίηση του διαχωρισμού, το αποτέλεσμα του έργου να είναι η δημιουργία δύο πολύ μικρών και καταθλιπτικών δωματίων και όπως λέγεται η θεραπεία μπορεί να είναι χειρότερη από την ασθένεια. Μια πρακτική λύση είναι να εξετασθεί προκαταβολικά ένα δωμάτιο που έχει παρόμοιες διαστάσεις και  αναλογίες με αυτές που θέλετε να δημιουργήσετε για να διαπιστώσετε εάν πράγματι θα εξυπηρετηθεί ο σκοπός για τον οποίο το προορίζετε. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να κάνετε ένα μικρό σχέδιο υπό κλίμακα και χρησιμοποιώντας πατρόν των επίπλων ή των στοιχείων που θα τοποθετηθούν στο χώρο να τα μετακινήσετε και να βρείτε τη σωστή διευθέτησή τους και να διαπιστώσετε αν ο χώρος επαρκεί για την προτεινόμενη χρήση.

Επίσης θα πρέπει να  λαμβάνετε υπόψη ότι αν ο χώρος που θέλετε να χωρίσετε είναι ένα μόνο παράθυρο, πράγμα όχι πολύ σπάνιο, ένα από τα δυο δωμάτια που θα δημιουργηθούν θα έχει έλλειψη άμεσου φυσικού φωτός και αυτό πολλές φορές δεν είναι ότι καλύτερο.

Μια άλλη δυνατότητα είναι ο διαχωρισμός ενός δωματίου να γίνει οριζόντια. Αυτή η λύση είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για studio που καταλαμβάνει ένα μόνο χώρο ή ψηλοτάβανα σπίτια. Η αλήθεια είναι ότι οι αστικές κατοικίες δυστυχώς, προσφέρουν πολύ λίγες δυνατότητες για την δημιουργία ενός δεύτερου εσωτερικού ορόφου, λόγω του μειωμένου ύψους. Ωστόσο, συχνά είναι εφικτό να κατασκευασθεί ένα πατάρι στο μπάνιο ή στο διάδρομο. Αυτό πιθανόν  να προσφέρει ένα ελκυστικό αισθητικό στοιχείο που μπορεί να λύσει τα προβλήματα έλλειψης χώρου αποθήκευσης.

Οι πιο απλές και οικονομικές ανακαινίσεις είναι αυτές που σχετίζονται με τις πόρτες και τα παράθυρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικές. Ανοίγοντας μια πόρτα μεταξύ συγκεκριμένων δωματίων(ένα υπνοδωμάτιο και ένα μπάνιο για παράδειγμα) θα διευκολυνθεί πολύ η επικοινωνία μεταξύ τους. Η αύξηση της ορατότητας και η μεγαλύτερη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός είναι λόγοι σημαντικοί για τους οποίους αξίζει τον κόπο να πάρετε την απόφαση να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο.

LOFT

Δεδομένου ότι τα loft συνήθως βρίσκονται σε παλιούς εργοστασιακούς ή εγκαταλειμμένους αποθηκευτικούς χώρους, το ύψος τους είναι μεγάλο. Αυτό που σήμερα συνηθίζεται περισσότερο στις διακοσμήσεις αυτών των μεγάλων χώρων, είναι να αφήνεται ορατό όλο το ύψος σε ένα τμήμα και να διαμορφώνεται μια σοφίτα ανοιχτή από όπου φαίνεται ο εσωτερικός όροφος . Σ? αυτήν μπορεί να τοποθετηθούν ένα γραφείο και μια βιβλιοθήκη ή να διαμορφωθεί ένα υπνοδωμάτιο ή ένα καθιστικό.

Κοινοποίηση