Ανακαινιση Κουζινας

Επιπλα Κουζίνας

Η σημερινή κουζίνα δείχνει πλέον μία τάση διαχρονική αλλά και ελεύθερη, έναν πλουραλισμό υλικών και μία δυνατότητα σύνθεσης στοιχείων, έτσι που να επιδέχεται κάποιες αλλαγές, κάποιες επεμβάσεις με την πάροδο του χρόνου.

Είναι κατασκευασμένη από σύγχρονα και λειτουργικά έπιπλα που διακρίνονται για τον άρτιο σχεδιασμό τους, τους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και την υψηλή αισθητική τους. Τα χρώματα και οι ταιριαστοί συνδυασμοί τους, μαζί με υλικά όπως το ξύλο, το ατσάλι και το κρύσταλλο κυριαρχούν.

Τα παραδοσιακά στοιχεία συνδυάζονται αρμονικά με τη σύγχρονη αισθητική αντίληψη καθώς και η κουζίνα είναι ο κατεξοχήν χώρος που ευνοεί αυτό το συνδυασμό. Επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία που υπήρχαν στις κουζίνες των γιαγιάδων μας, δίνουν το ύφος στις νέες κουζίνες.

Υλικά και εξαρτήματα για έπιπλα κουζίνας

Οι σύγχρονες οικιακές συσκευές έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε σήμερα την κουζίνα μας. Τα περισσότερα πράγματα έχουν  αυτοματοποιηθεί. Οι εντοιχισμένες συσκευές κουζίνας, οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι πάγκοι, τα ράφια, τα ανισόπεδα κομμάτια, η άνεση, όλα αυτά έχουν αλλάξει αισθητά την όψη της σύγχρονης κουζίνας, φέρνοντας μία λειτουργική αλλά κι αισθητική επανάσταση στο χώρο.

Η κουζίνα του σήμερα, αποτελεί μέρος της ζώνης ημέρας του σπιτιού και συνήθως ενσωματώνεται με ένα καθιστικό, έχοντας όμως παράλληλα άμεση επικοινωνία με την τραπεζαρία και πρόσβαση στο εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Τα σύγχρονα έπιπλα  κουζίνας είναι σχεδιασμένα σωστά, όσον αφορά τη λειτουργία τους, με πλήρη εξοπλισμό  και πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.

Κύριο χαρακτηριστικό, ο συνδυασμός διαφορετικών υλικών όπως γυαλί, ξύλο, μέταλλο και λάκα. Το ξύλο είναι ζωντανό και ζεστό, το μέταλλο σκληρό και ανθεκτικό, το γυαλί προστατεύει και δημιουργεί διαφάνεια.

Τα έπιπλα κουζίνας αποτελούν το βασικότερο κομμάτι της και είναι αυτά που δίνουν ζωή στο σχεδιασμό του χώρου και επηρεάζουν την αισθητική του. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της επεξεργασίας των υλικών, έχουμε την δυνατότητα να συνδυάσουμε το υλικό της προτίμησης μας με το επιθυμητό σχέδιο στα πορτάκια.

Τα πορτάκια των ντουλαπιών είναι από καθαρό ξύλο συνήθως κερασιάς, δρυς, οξιάς ή καρυδιάς, δουλεμένα σε διάφορα σχέδια και περασμένα με βερνίκια άχρωμα ή με χρώμα, με διάφορες επεξεργασίες. Άλλο είδος πόρτας, είναι με πλαίσιο από καθαρό ξύλο και το εσωτερικό της πόρτας να είναι από επενδυμένο φύλλο με χρώμα ή με διάφορους τύπους ξυλείας. Το τρίτο είδος πόρτας είναι από MDF επενδυμένο με διάφορους τύπους ξυλείας ή φύλλα βακελίτη. Το μέταλλο σαν υλικό μέχρι πρόσφατα το χρησιμοποιούσαν σαν αξεσουάρ σε μία κουζίνα γιατί θεωρείται ψυχρό σαν υλικό. Τα τελευταία χρόνια όμως κερδίζει έδαφος και έχει ανταπόκριση κυρίως στους λάτρεις του design που θέλουν κάτι ιδιαίτερο είτε σε μοντέρνα, είτε σε κλασσική μορφή.

Υπάρχει και μία δεύτερη κατηγορία, που είναι ο συνδυασμός των κύριων υλικών, δηλαδή του βακελίτη, του ξύλου και του μετάλλου στη ίδια πόρτα (π.χ. πόρτα από βακελίτη με πλαίσιο από ξύλο σε συνδυασμό με  βακελίτη ή μέταλλο). Υπάρχει και μεγάλη ποικιλία υλικών για την κάλυψη επιφανειών εργασίας. Τα κυριότερα από αυτά είναι ο γρανίτης και ο βακελίτης οι οποίοι κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωματισμών. Το Corian είναι εξίσου καλό, όμως εκεί όπου η τελική επιλογή εξαρτάται από το κόστος, τότε δεν προτιμάται.

Όλο και περισσότερα εργοστάσια στο εξωτερικό ασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή επίπλων κουζίνας και κάνουν έρευνες για καινούργια υλικά, τεστ καταπονήσεων των μηχανισμών και των υλικών, μελέτες με βάση την ανθρωπομετρία με την επίτευξη καλύτερης λειτουργικότητας. Εκτός όμως από αυτά, υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά ανάμεσα στην κουζίνα του παρελθόντος και του σήμερα.

Η πλήρης εκμετάλλευση του χώρου των ντουλαπιών, οφείλεται στους πολλούς μηχανισμούς που υπάρχουν στη σημερινή αγορά και προσαρμόζονται σε αυτά. Μεγάλα ανοίγματα και κατάλληλος τεχνητός φωτισμός σε όλο το μήκος του πάγκου εργασίας, είναι δύο σημαντικά χαρακτηριστικά της σημερινής κουζίνας.

Η ποιότητα των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται στα ντουλάπια κουζίνας και τα συρτάρια, η συγκόλληση των ντουλαπιών, τα ειδικά ντουλάπια πιατοθήκες(με εσωτερικό μετακινούμενο δίσκο αποστράγγισης και ανοιχτό χώρο – μη εμφανή – για καλύτερο αερισμό), οι πάτοι αλουμινίου στα ντουλάπια του νεροχύτη (για προστασία του ντουλαπιού σε περίπτωση διαρροής), τα κρύσταλλα ασφαλείας στις βιτρίνες, τα ατσάλινα στηρίγματα στα ράφια, είναι μερικές από αυτές τις λεπτομέρειες που κάνουν τις σημερινές κουζίνες να υπερέχουν.

Τα έπιπλα κουζίνας σαν σύνολο

Σήμερα, το περιβάλλον της κουζίνας, δένει αρμονικά με το γενικό χώρο κατοίκησης. Ένα περιβάλλον που εξυπηρετεί το σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και ανταποκρίνεται στην σύγχρονη άποψη για το ωραίο και λειτουργικό. Μία ατμόσφαιρα με προσωπικότητα, με περιθώρια κάποιων αλλαγών και ανανεώσεων, με προδιαγραφές που επιτρέπουν την προβολή της προσωπικής έκφρασης αλλά ταυτόχρονα υποστηριζόμενη από πλήρη ηλεκτρικό εξοπλισμό για την εξοικονόμηση χρόνου, την αποφυγή περιττής κούρασης, τη βελτίωση και διευκόλυνση του χρήστη, μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Τα τελευταία χρόνια, οι καινοτομίες και οι επαναστατικές λύσεις σε αυτό το χώρο πολλαπλασιάζονται. Η κουζίνα είναι πλέον απλή, εύκολη, πρακτική και λιγότερο, αν όχι καθόλου τυπική.

Τα ντουλάπια αντικαθίστανται με ράφια, οι πόρτες με βιτρίνες, περιττά και άσχετα διακοσμητικά δίνουν την θέση τους σε σκεύη και εργαλεία. Σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές, με εργονομικό και μοντέρνο σχεδιασμό, δένουν άψογα με τα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας αλλά και με τα κλασσικά κομμάτια, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Μεγάλες ή μικρές κουζίνες του σήμερα είναι έξυπνες και εφευρετικές. Εκμεταλλεύονται στο έπακρο το χώρο και τις δυνατότητες τους, εκφράζονται με άνεση και δημιουργούν ευχάριστη ατμόσφαιρα. Είναι η εικόνα της σύγχρονης καθημερινότητας, που εναρμονίζει την ταχύτητα με την αίσθηση της τάξης και της ισορροπίας. Νέα υλικά, λειτουργικός σχεδιασμός, ευρηματική διαρρύθμιση, εργονομία και κατασκευαστική αρτιότητα, συναντούν την υψηλή τεχνολογία και πρωτοποριακή αισθητική. Είναι όμορφες και κάνουν την ζωή μας πιο όμορφη.

Είναι τα έπιπλα κουζίνας του σήμερα!

Κοινοποίηση