Ανακαινιση Κατοικίας

Ζώντας σε μία διώροφη κατοικία (μεζονέτα) – Ιδέες για διακόσμηση και ανακαίνιση

Τα σπίτια με δύο ορόφους λιγοστεύουν όλο και περισσότερο στις πόλεις. Η τεράστια ζήτηση κατοικίας, καθώς και το οικονομικό πρόβλημα λόγω του υψηλού ενοικίου δεν ενθαρρύνουν την κατασκευή τέτοιων κατοικιών. Το να κατοικεί κανείς σήμερα σε ένα διώροφο είναι ένα προνόμιο σχεδόν αποκλειστικό όσων ζουν σε περιοχές έξω από την πόλη. Ωστόσο, ένα σπίτι με δύο ορόφους προσφέρει μεγάλες δυνατότητες και παρέχει μια σειρά από ανέσεις, που ίσως οι συνθήκες της πολυάσχολής σημερινής ζωής μας κάνουν να ξεχνούμε και να υποτιμούμε. Τα προτερήματα είναι τέτοια ώστε, αν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, η ανακαίνιση ή η διεύρυνση μιας οικογενειακής κατοικίας ενός ορόφου με την προσάρτηση του κάτω ή του άνω ορόφου του κτιρίου έχει σίγουρα αποτελέσματα που είναι περισσότερο από ικανοποιητικά.

Μια διώροφη κατοικία προϋποθέτει πολλές μετακινήσεις μεταξύ των δωματίων και ίσως αυτό να μην είναι τόσο άνετο επειδή κάποια δωμάτια είναι πιο απομακρυσμένα. Γι? αυτό όταν προκειται για τέτοιου είδους κατοικίες το πρώτο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να εξετάσει κανείς, ώστε η κατοικία να είναι άνετη και λειτουργική, είναι η διευθέτηση των λειτουργιών κάθε δωματίου. Σε ένα διώροφο σπίτι είναι λογικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην οργάνωση των δωματίων ώστε να αποφευχθούν λάθη που θα δημιουργήσουν πρόβλημα επικοινωνίας  μεταξύ τους. Αν για παράδειγμα η κουζίνα είναι σε έναν όροφο και η τραπεζαρία είναι σε άλλο, η οργάνωση του φαγητού μπορεί αν αποδειχθεί ένα πραγματικό μαρτύριο γι? αυτόν που πρέπει να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες για να στρώσει το τραπέζι , να σερβίρει το φαγητό ή να μαζέψει το τραπέζι.

Επίσης, αν το μπάνιο βρίσκεται στον ίδιο όροφο με τα υπνοδωμάτια , ίσως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα μετά το πρωινό ξύπνημα, καθώς το μπάνιο και η τουαλέτα χρησιμοποιούνται περισσότερο την ώρα αυτή. Οι χώροι υγιεινής δημιουργούν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα προβλήματα στα πλαίσια της οργάνωσης των χώρων μιας διώροφης κατοικίας. Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη άνεση και η ελάχιστη δυσκολία πρόσβασης είναι καλύτερα να υπάρχει ένα μπάνιο ή μία τουαλέτα σε κάθε όροφο. Αν οι δύο όροφοι έχουν περίπου τις ίδιες διαστάσεις, η καλύτερη διαρρύθμιση είναι η είσοδος, το καθιστικό/τραπεζαρία, ένα μπάνιο και η κουζίνα να βρίσκονται στον κάτω όροφο και στον επάνω όροφο τα διάφορα υπνοδωμάτια, ένα ή δύο μπάνια-wc και αν γίνεται ένα ήσυχο δωμάτιο για ανάγνωση ή μελέτη.

Μερικές φορές ένας από τους δύο ορόφους είναι μικρότερος από τον άλλον. Στην περίπτωση αυτή, είναι καλύτερα στον όροφο με τις μικρότερες διαστάσεις να βρίσκεται ένα υπνοδωμάτιο, ένα καθιστικό ή ένα δωμάτιο-γραφείο, αφήνοντας τα υπόλοιπα δωμάτια στο μεγαλύτερο όροφο.

Το  πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των κατοικιών αυτού του τύπου, είναι η πάντα παρούσα σκάλα. Είναι εμφανές ότι η παρουσία της είναι απαραίτητη, ωστόσο πρέπει να ξέρει κανείς πώς να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά της από αισθητική και λειτουργική άποψη. Αν το συνολικό εμβαδόν του σπιτιού δεν είναι μεγάλο, για να αξιοποιηθεί πλήρως ο διαθέσιμος χώρος μπορείτε να επιλέξετε μια ελικοειδή σκάλα, κατά προτίμηση τοποθετημένη κοντά σε έναν τοίχο, διότι με τον τρόπο αυτόν καταλαμβάνεται πάντα λιγότερος χώρος συγκριτικά με μια συμβατική σκάλα. Επίσης το άνοιγμα που δημιουργείται κάτω από τη σκάλα μπορεί να αξιοποιηθεί προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες. Μπορεί εκεί να τοποθετηθεί ένα μικρό γραφείο ή σεκρετέρ, ένα τραπεζάκι τηλεφώνου, ένα έπιπλο μπαούλο ή μπορεί να δημιουργηθεί μια μικρή γωνία καθιστικού ή διακοσμητικού χώρου κ.λπ.

Τέλος, ένα άλλο ενδιαφέρον πλεονέκτημα ενός διώροφου σπιτιού είναι επειδή προσφέρονται δύο σαφώς διαφοροποιημένα περιβάλλοντα μπορεί κανείς να ανακαινίσει και να διακοσμήσει το καθένα με διαφορετικό στυλ και ιδέες, δίχως αυτό να επηρεάζει την συνολική εικόνα και να δημιουργεί έλλειψη συνάφειας ή ομοιογένειας. Μην ενεργείτε πολύ γρήγορα και δραστικά. Θα πρέπει πάντα να υπάρχουν στοιχεία που να δίνουν κάποια ενότητα στο σύνολο, όπως η επένδυση των δαπέδων με τα ίδια υλικά ή η χρήση μιας αρμονικής γκάμας χρωμάτων στους τοίχους και στα συμπληρωματικά στοιχεία.

Στην Alfa Constructions έχουμε πολύχρονη εμπειρία από κατασκευές, ανακαινίσεις και διακοσμήσεις δεκάδων διώροφων κατοικιών. Επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε πως μπορεί η εμπειρία και οι γνώσεις μας να σας βοηθήσουν.

Κοινοποίηση