Ανακαίνιση Σπιτιού – 4 κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάτε!

Συν τη παρόδω του χρόνου τα πάντα γύρω μας διαφοροποιούνται, αλλάζουν. Μεταξύ αυτών που επιδέχονται τα σημάδια του χρόνου είναι ο χώρος εις τον οποίο διαμένουμε, το σπίτι μας. Οι λόγοι που συνήθως μας οδηγούν στην ανακαίνιση του είναι δύο.

Ο πρώτος είναι η ανανέωση της εικόνας του και ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι η παρακμή του ή αλλιώς πνέει τα λοίσθια.

Στην δεύτερη περίπτωση δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου της αναμονής, παρά μόνο της απόφασης.

Η απόφαση της ανακαίνισης του σπιτιού ή της κατασκευής του σπιτιού μας, σε πολλές περιπτώσεις μας κάνει να αισθανόμαστε ότι θα γίνουμε πρωταγωνιστές στις περιπέτειες του Οδυσσέα ξεκινώντας από την πολιορκία της Τροίας, της Σκύλας και της Χάρυβδης κλπ.

Τα πράγματα θα σας έλεγα δεν είναι τόσο δραματικά. Μετά την πολύχρονη εμπειρία μας, θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε απλά και χωρίς να φανούμε υπερβολικοί έως και ευχάριστα (με την έννοια της δημιουργίας), αρκεί να ακολουθήσουμε ευλαβικά τους παρακάτω κανόνες :

Κανόνας 1ος Αποφασίστε τί ακριβώς θέλετε.

Οι μόνοι που γνωρίζετε τόσο καλά τους χώρους διαβίωσης σας, είστε εσείς. Εσείς ζείτε εδώ και χρόνια σ’ αυτούς και εσείς θα ζήσετε άλλα τόσα. Είναι σημαντικό να δείτε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί, τι είναι αυτό που θέλετε να βελτιώσετε, τι είναι αυτό που θέλετε ν’ αλλάξετε.

Στην περίπτωση κατασκευής πάλι, εσείς ξέρετε πως θα θέλατε να είναι οι καινούργιοι χώροι διαμονής. Μια τεχνική εταιρεία μπορεί να κάνει θαυμαστά πράγματα. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει, είναι να διαβάσει το μυαλό των ιδιοκτητών. Αυτό που μπορεί να κάνει για εσάς είναι να έχει ως έναυσμα τις σκέψεις – σημειώσεις σας και να αποκρυσταλλώσει μια ενδεχόμενη θολή εικόνα που έχετε στο μυαλό σας, σχεδιάζοντας και παράλληλα βελτιώνοντας ή ακόμα και αναδομώντας επάνω στην αρχική σας σκέψη – ιδέα.

Γι’ αυτό λοιπόν καταγράψτε ότι θεωρείτε σημαντικό για εσάς, με όποιο τρόπο σας εκφράζει. ( ακόμη και κατά την διάρκεια της ανακαίνισης – κατασκευής αφιερώστε χρόνο στο σχεδιασμό του επόμενου βήματος).

Οι επαγγελματίες του χώρου θα σας παρέχουν ατέρμονη αρωγή για το βέλτιστο αποτέλεσμα της ανακαίνισης ή κατασκευής του σπιτιού σας.

Κανόνας 2ος Καθορίστε την οικονομική σας δυνατότητα

Καθορίστε μερικούς από τους παράγοντες σχετικά με το στόχο του εγχειρήματος σας. Αφιερώστε χρόνο να σκεφτείτε πόσα θα θέλατε να επενδύσετε και εάν μπορείτε να ολοκληρώσετε τους στόχους σας με τον προϋπολογισμό σας.

  • Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν μείνετε εσείς στον χώρο

που θα υποστεί ανακαίνιση ή κατασκευή. Τα οικονομικά δεδομένα διαφοροποιούνται.

  • Ποιος θα είναι ο χρόνος παραμονής σας.

Πολλά χρόνια ή λίγα. Ο χρόνος παραμονής καθορίζει και το γεγονός μιας ολικής ανακαίνισης ή μερικής.

  • Βελτίωση της αξίας μεταπώλησης του σπιτιού σας είναι ένας από τους στόχους της ανακαίνισης σας,

κάντε έρευνα αγοράς στην περιοχή σας (ζητήστε την βοήθεια ενός κτηματομεσίτη). Εάν η προσθήκη της αξίας μεταπώλησης στο σημείο – περιοχή είναι απαγορευτικά ακριβή έναντι άλλων σπιτιών, μειώστε το μέγεθος της ανακαίνισης σας ή επικεντρωθείτε σε μικρότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα (πχ. ανακαίνιση κουζίνας, ανακαίνιση μπάνιου) που θα βοηθήσουν την εικόνα του σπιτιού σας να ξεχωρίσει (στο σημείο αυτό θα σας βοηθήσει η συνεργαζόμενη τεχνική εταιρεία).

Κανόνας 3ος Επιλέξτε τεχνική εταιρεία – πάρτε προσφορές.

Επιλέγουμε από τρείς έως πέντε τεχνικές εταιρείες (μπορούμε να επιλέξουμε και 15 – 20 εταιρείες αλλά πιστεύουμε θα επιφέρουν την απόλυτη σύγχυση )

Κριτήρια επιλογής τεχνικών εταιρειών

  • Προϋπηρεσία στον χώρο των ανακαινίσεων – κατασκευών τουλάχιστον 5 συναπτά χρόνια.Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες στον χώρο των κατασκευών με ειδικότητα υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, πλακάς, ξυλουργός, κλ.

ακόμη και αρχιτέκτονες (αγαπητές όλες οι παραπάνω ειδικότητες και η κάθε μια απ’ αυτές σημαντική στον χώρο της ανακαίνισης ή της κατασκευής) Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια ομάδα (παρέα) διαφορετικών ειδικοτήτων μπορούν να υλοποιήσουν μια ανακαίνιση ή κατασκευή. Θέλει πολλά πράγματα παραπάνω για κάτι που θα χαρακτήριζες επιτυχημένο.

Τώρα βέβαια θα σκεφτείτε (πολλοί από εσάς μας έχουν ρωτήσει και στα γραφεία μας )και πως εγώ θα γνωρίζω εάν τα χρόνια προϋπηρεσίας που γράφοντα σε ένα site είναι πραγματικά; Μα είναι απλό. Σε όλα τα site κάπου αναφέρονται < ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ > . Εκεί μπορείτε να δείτε τι έχουν κάνει αυτά τα πέντε ή είκοσι χρόνια της ύπαρξης τους.

  • Έργα ανακαινίσεων – κατασκευών

Είναι το σημαντικότερο κριτήριο κατ’ εμάς για την επιλογή της τεχνικής εταιρείας που θα υλοποιήσει την ανακαίνιση ή την κατασκευή σας. Θεωρούμε εαυτόν πρωτεργάτη της επιβολής παρουσίασης έργων πραγματικών και όχι την παρουσίαση φωτορεαλιστικών σχεδίων.

Είναι δύο πράγματα ξεχωριστά και θα ήταν καλό να μάθετε να τα ξεχωρίζετε. (Αυτό που επανειλημμένως έχουμε ακούσει από τους εν δυνάμει πελάτες μας είναι μα όλα τα site έχουν φωτογραφίες ανακαινίσεων). Υπάρχουν πολλές εταιρείες που θα μπορούσαν να κάνουν μια επιτυχημένη ανακαίνιση μπάνιου ή ανακαίνιση κουζίνας ή και ελαιοχρωματισμούς σπιτιών.

Είναι όμως ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ που μπορούν να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ.

Κανόνας 4ος Αναλυτικά συμφωνητικά

Κάντε συμφωνητικά με πλήρη ενδελέχεια εργασιών. Εξαλείψτε το σου το είπα όχι δεν μου το είπες. Για πολλά χρόνια,ο χώρος της οικοδομής ταλανιζόταν από εκνευρισμούς – αψιμαχίες εξ αιτίας του ότι δεν υπήρχαν συμφωνητικά και η μια πλευρά υπεστήριζε ότι αυτό είχε αναφερθεί στα λεγόμενα του ιδιοκτήτη και συμπεριλαμβανόταν στις εργασίες που επρόκειτο να γίνουν. Η άλλη πλευρά θεωρούσε ότι δεν είχε γίνει καμιά σχετική αναφορά.
Αυτά πλέον δεν υπάρχουν
.

Αναγραφή ημερομηνίας αποπεράτωσης.

Εξασφάλιση εγγυήσεων σε πράγματα βασικά όπως ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εργασιών.

Τέλος συζητείστε μαζί τους φιλικά και όχι ανταγωνιστικά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος.

Κοινοποίηση